Jagoda goji – za revitalizacijo organizma, za energijo in srečo

Goji jagode (latinsko so Lycium barbarum) izvirajo iz province NingXia na severozahodu Kitajske, zelo blizu Mongolije. Raste na rodovitnih zemljiščih ob Rumeni reki (Huang He) na nadmorski višini med 100 in 300 metrov. Iz Kitajske se je goji razširil po vsem svetu. Precejšnje nasade imajo tudi v ZDA.

Goji zraste kot grm v višino tudi prek treh metrov. Je odporen in lahko raste na prostem, seveda na zelo sončnem mestu. Grm cveti zelo bogato dobra dva meseca. Ker cvetovi bogato medijo, jo veselo obletavajo tudi čebele.

Morda celo premalo poznamo njene zdravilne učinke. Mnogi goji jagode imenujejo tudi rdeči diamanti ali kitajsko čudežno sadje. Ne brez razloga! Ni zanemarljivo dejstvo, da je število prebivalcev s starostjo nad 100 let v provinci NingXia štirikrat preseglo kitajsko povprečje! Zato bi lahko njihovo vsakoletno praznovanje – sicer ne po obsegu – lahko primerjali s praznikom jagod in češenj na Jančah. :)

Goji

Zdravilne sestavine

Goji jagode vsekakor sodijo med sadeže, ki imajo na svetu največ antioksidantov, vitaminov skupine B, vitamina C, karotena (precej več od korenja), več železa kot špinača in vsaj 18 aminokislin. Vsekakor pa snovi, ki imajo dokazano zdravilne učinke na človeški organizem. Goji tako zavira proces staranja organizma (že prej omenjena nadpovprečna starost Kitajcev v provinci NingXia), obnavlja organizem in izboljšuje fizično in duševno stanje človekovega organizma.

Vzgoja in oskrba

Goji jagode lahko razmnožujemo tudi sami. Nekateri so poskusili s semeni in potaknjenci. Njihovih izkušenj ne poznam, najbolje pa je posaditi rastlino, ki jo kupimo v drevesnici oziroma vrtnariji. Saj niso tako drage. Imajo pa deklaracijo. Jaz sem jo kupil v Krški vasi pri Brežicah (pri njih že vsa leta kupujem najrazličnejše sadike) – Rast Baznik. V začetku rastlina cveti in še nima plodov (jih odvrže), v drugem, predvsem v tretjem letu pa bi morala že bogato roditi. Seveda pa je marsikaj odvisno od oskrbe tal. Goji se gnoji z organskimi gnojili vsako pomlad, med letom pa lahko kakšno mineralno ognojilo z malo dušika. Goji za lepo cvetenje potrebuje fosfor, za tvorjenje plodov pa kalij. Če je le mogoče, naj bo sadika posajena na čim bolj sončni legi.

Odpravlja vse težave življenja?

Morda se bo slišalo nenavadno in presenetljivo, pa vendar. Učinkovine v goji jagodah
- podaljšujejo življenje,
- krepijo imunski sistem organizma,
- blažijo in celo odpravljajo glavobole,
- uravnavajo raven sladkorja v krvi,
- odpravljajo težave s srcem in pritiskom,
- izboljšujejo spomin,
- ščitijo oči,
- povečujejo spolno moč in so kot naravna viagra,
- premagujejo stres, depresivnost in nespečnost,
- pomagajo pri bolečinah v križu, …

Gre za sestavine, ki pozitivno vplivajo tudi na počutje, zadovoljstvo, izboljšanje imunskega sistema, prekrvavitve, zaviranje staranja, delovanje jeter in lepo kožo. Človek postane celo srečnejši!

Goji jagode uporabljajo tudi v alternativni medicini. Učinkuje denimo na hepatitis B. Uporabljajo ga tudi pri zdravljenju rakavih obolenj …

Nekaj primerov uporabe

Iz goji jagod lahko pripravim odličen sok. Še bolje pa je jagode zmešati z drugimi sadeži, denimo brusnico, granatnim jabolkom, malino, marelico in črnim grozdjem.

***
Sem pa našel tudi zanimiv recept za goji smoothie na naslovu PlanetBIO. V tem primeru uporabimo suhe jagode.

- prgišče goji jagod,
- jedilna žlica kakava v prahu,
- čajna žlička agavinega sirupa,
- 1 banana,
- 3 dcl ovsenega mleka

Pripravimo tako, da vse skupaj zmešamo v mikserju in dobimo pol litra hranljivega smoothija.

***
Listi se lahko uporabijo za čaj, rdeči plodovi pa se lahko uživajo sveži ali posušeni. Plodove lahko tudi zamrznete, iz njih iztisnete sok. Ko so plodovi lepo zreli, jih lahko namočite tudi v žganje in si na nek način naredite tinkturo za razkuževanje dlesni in celotne ustne votline.

***
V trgovinah prodajajo različne “napitke”, s katerimi obljubljajo odpravo vseh težav, o katerih sem napisal zgoraj. Seveda pa to tudi pošteno zaračunajo. Tako sem v neki slovenski internetni trgovini našel njihovo ponudbo (v enem litru je le 40 odstotkov soka goji jagode), kjer je treba za en liter pijače plačati debelih 25 evrov! Halo, ali ni bolje posaditi svojo rastlino (sadika stane borih nekaj evrov) in si sam pridelovati sok in pripravljati goji jagode na sto in en načni? :)

Goji
Takole pa izgleda drugo leto po sajenju. Zrasla je iz 20 cm na 2 metra višine, spomladi sem jo že pogrobal, da bom naredil iz nje živo mejo. In jeseni so bili na vejicah že mini plodovi.

Zaključek

Jaz sem svojo goji jagodo kupil leta 2011 in še nimam izkušenj. Glede na to, da se preizkusil že čisto vse, ni vrag, da mi ne bi uspelo. Ali je res tako vsestransko zdravilna, pa bom poročal, ko bom dopolnil sto let. :) Če imate prostor in želite živeti sto let, jo čim prej kupite in posadite. Priporočam vam nakup v Krški vasi pri Rast Baznik, kjer vam tudi svetujejo. Meni so bili njihovi nasveti vedno dobrodošli.

 • Share/Bookmark


6 odgovorov na “Jagoda goji – za revitalizacijo organizma, za energijo in srečo”

 1. Zanima me kdaj, v katerem mesecu Goji cveti? Grm imam posajen že 2 leto, sedaj je že sredi junija, na grmu pa ni nikakršnih znakov, da bi rastlina cvetela.
  Hvala za odgovor!!

 2. Po mojih informacijah bi morala zdaj začeti cveteti ali pa prav kmalu. Jaz sem jo namreč posadil šele letos in pred par dnevi sem celo opazil popek. Po dveh letih pa bi morala cveteti tudi pri vas. Morda bi jo bilo dobro malce dodatno pognojiti in v primeru suhe zemlje večkrat zaliti.

 3. Smo sredi julija, zdaj že cvetijo, ker morajo najprej veje zrasti!

 4. Pri meni tudi že prvo leto močno cveti. Ne vem pa, ali bo že letos kaj kruha iz te moke. :)

 5. Spomladi sadila, v avgustu začel cveteti, zdaj pa so prve jagode že rdeče; ampak – okus mi pa ni všeč; jih bom poskusila posušit ali pa k drugemu sadju vmešat;
  Ali je kakšen podatek o alergenosti jagod . da bi jih dala svojem osemmesečniku.
  Pa še to: kdaj veš, da je jagoda popolnoma zrela? Prosim za kakšen odgovor.
  Lp

 6. Ima kdo izkušnje z sušenjem ? Bi šlo samo na soncu ????
  LD L

Komentiraj

Vi ste prijavljeni objavi komentar.

Blog RUDI BREGAR | Zagotavlja SiOL | O Sistemu | Tema: Digg 3 Columns