Razmnoževanje pelargonij s potaknjenci

Pelargonije izvirajo iz južne Afrike, v Evropo pa so jih prinesli prek Anglije. Razvrščamo jih v več vrtnarskih skupin: regalke, conalke, pritlikavke, dišeče in bršljanke. So vedno zelene trajnice, čeprav mnogi mislijo, da so enoletnice ali dvoletnice. Verjetno zato, ker jih večina spomladi kupi v trgovini, jeseni pa zavrže.

Seveda pa si za vsako pomlad mlade rastline lahko vzgojimo sami s sejanjem ali s potaknjenci. Razmnoževanje s semenom je bolje prepustiti strokovnjakom, mi pa si poglejmo, kako razmnoževati vse vrste pelargonij s potaknjenci.

Lahko se odločimo za prezimovanje letošnjih rastlin tako, da rastline že pred prvo zmrzaljo skrajšamo na 10 cm, zemljo in korenine na približno 5 cm in odstranimo vse liste. Tako pripravljene rastline zložimo v s setveno zemljo napolnjen zaboj. Rastline naj se med seboj ne dotikajo. Postavimo jih v prostor kjer ne zmrzuje in ko se pojavijo novi poganjki, rastline presadimo v lonce, poganjke pa spomladi uporabimo za pripravo potaknjence.

Če le imate ustrezno hladen prostor za shranjevanje rastlin prek zime, je prav pozno poletje pravi čas za razmnoževanje pelargonij s potaknjenci.

Za razmnoževanje izberemo močne poganjke, ki jih odrežemo tik nad tretjim kolencem po vršičkom (slika 1), tiste pod najnižjim kolencem pa odstranimo. Odrežemo vse liste, razen dveh na vrhu (slika 2). Tudi cvetove ali morebitne popke odstranimo. Spodnji del potaknjenca pa odrežemo tik pod kolencem (slika 3).

Vzamemo cvetlični lonček premera 13 cm, ki zadostuje za štiri do pet potaknjencev in ga napolnimo z zemljo za potaknjence oziroma sejance (v Kalia centrih imajo pestro izbiro). Priporočamo, da je zemlja vlažna, ker zalivanje potaknjencev po sajenju ni priporočljivo. Pred sajenjem lahko poganjek namočimo v rastni hormon (slika 4), ki ga prav tako dobite v vrtnih centrih Kalia. Posajene potaknjence na rahlo zatlačimo z zemljo (slika 5). Tako posajene potaknjence damo na svetlo mesto, nikakor ne na neposredno sonce.

Zalijemo šele po petih do sedmih dneh v podstavek in ne z vrha lončka. Zakaj ne zalivamo z vrha lončka? Potaknjence lahko napade siva plesen in lahko odmrejo. Prav tako potaknjencev ne sadimo v plastične lonce, najbolj primerni so glineni, ker potaknjenci za ukoreninjenje potrebujejo veliko svežega zraka.

Kako ugotovimo, da se je potaknjenec uspešno ukoreninil? Ne, ni ga potrebno izpuliti iz lončka. Zadostuje samo pogled in če so se pojavili sveži listi, je bila vzgoja nove rastline uspešna. Ko se ukoreninijo, jih čim prej presadimo posamič v cvetlične lončke.

Kako jih prezimiti, pa je že druga zgodba. Ohraniti jih moramo v svetlem prostoru, kjer ne zmrzuje. Ne smemo pustiti, da bi se zemlja povsem izsušila, seveda pa ne pretiravamo z zalivanjem (zemlja naj bo le rahlo vlažna).

Tako vzgojene rastline so prihodnje leto veliko lepše in bolj cvetoče kot tiste, ki jih ohranimo iz prejšnjega leta. In verjetno boste bolj pozorni nanje, saj ste jih navsezadnje vzgojili sami.

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Vi ste prijavljeni objavi komentar.

Blog RUDI BREGAR | Zagotavlja SiOL | O Sistemu | Tema: Digg 3 Columns