Jure Tepina: Primerjava Severne Koreje s Titovo Jugoslavijo je na vsakem koraku

Ta konec tedna sem pregledoval fotografije, ki sta jih v Severni Koreji posnela novinar Jure Tepina in snemalec Jure Drašček. Čeprav vem, da tam tudi slikaš lahko, kar ti dovolijo, so slike zelo govoreče in nisem si mogel kaj, da teh posnetkov ne bi primerjal z razmerami v Jugoslaviji pred tremi ali več desetletji. Takole sem zapisal:

“Legendi, oba. Upam, da bomo potem doma deležni realne predstavitve stanja v Severni Koreji. Bi lahko kakšno sliko primerjali s Titovo Jugoslavijo?”

Sploh nisem pričakoval odgovora. In čeprav sem vedel (kar v Sloveniji še dandanes mnogi nočejo priznati), da smo imeli v Sloveniji veliko svobode denimo v primerjavi z Rusijo in Kitajsko in da so le nekateri občutili zobovje komunizma, me je njegov odgovor presenetil. Presenetil iz dveh razlogov:

- nisem pričakoval, da mi bo sploh odgovarjal;
- situacijo je zapisal še bolj grozno, kot sem si jo na osnovi raznih dokumentarnih oddaj, pisanj in slik predstavljal o Severni Koreji.

Takole je zapisal:

“Primerjava s Titovo Jugoslavijo je na vsakem koraku. Prijemi in principi so prepisani z iste knjige, a take primerjave lahko vlečemo tudi s Stalinovo Sovjetsko zvezo in tudi z mnogimi prijemi Adolfa Hitlerja in Josepha Goebbelsa. A ko primerjamo dinastijo Kim z Josipom Brozom, je bil Tito malo vajenec za Severno Korejo. Severna Koreja je Jugoslavija na steroidih.”

Nima kaj dodati. Kaj pa menite vi, bralci tega zapisa?

  • Share/Bookmark


6 odgovorov na “Jure Tepina: Primerjava Severne Koreje s Titovo Jugoslavijo je na vsakem koraku”

  1. Osebno menim, da so jugonostalgiki ponavadi rdeči paraziti in pa mentalni uboščki. Ta drugim ni toliko zamerit, pač šibka pamet a prvi to so res zlo družbe.

  2. In kdo je dandanes v Sloveniji največji jugonostalgik? Parazit, ki je živel na račun proračuna in je imel ter se bori za privilegije na račun delovnega ljudstva.

  3. O, bog pomagaj! In kaj ste hoteli povedati s tema dvema komentarjema. Kaj ima to zdaj veze s Severno Korejo?

  4. In kdo je v Sloveniji največji zagovornik s koreje? Jugonostalgiki. Sedaj veš za povezavo.

  5. Nič ne vem in nočem vedeti. Če ne razumete poante mojega zapisa, potem ne morem pomagati. In ne mi mešat jugonostalgikov v to zgodbo.

    Bodo pa marsikateri kmalu častili jugonostalgike, ko bodo spoznali, kako jih je zahodni kapitalizem indoktriniral in obral do kosti!

  6. Jaz se zlahka strinjam, da se da vleči paralele. Vendar pa je v S.Koreji tako neznansko potencirano vse skupaj. Res je bilo tudi v jugi prisotno čaščenje voditelja in njegove ideologije, vendar tako opranih možganov pa le ni bilo treba imeti ljudem. In lačni nismo bili.

Komentiraj

Vi ste prijavljeni objavi komentar.

Blog RUDI BREGAR | Zagotavlja SiOL | O Sistemu | Tema: Digg 3 Columns