Skorš (Sorbus domestica)

Skorš (Sorbus domestica) je izredno zanimivo sadno drevo, ki izvira iz Azije. Podobno je stari sorti hrušk tepka, listi pa bi bili najbolj podobni jerebiki. Glede tal drevo ni zahtevno, obenem pa prenese tudi dokaj nizke temperature. Raste zelo bujno in visoko tudi do 30 metrov, posebno zanimivost pa predstavljajo tudi veliki zeleni razvejani listi. Cvetovi so beli, po cvetenju pa se v socvetju pojavi večje število bledozelenih plodov plodov (tudi do 10 ali več). Plodovi se odebelijo na 2 do 5 cm, glede na tip skorša pa so lahko hruškaste ali jabolčne oblike.

Plodovi zorijo v septembru in oktobru. V oktobru tudi porumenijo in pričnejo padati z drevesa. So zelo uporabni. Jemo jih lahko surove, naredimo iz njih kompote ali pa jih posušimo, namočimo pa jih lahko tudi v žganje. Skorš daje tudi kvalitetno žganje. Po nekaterih informacijah ima skorš tudi zdravilne učinke in se uporablja v primeru želodčnih in črevesnih težav (driske) tako pri ljudeh kot pri živalih.

Jaz sem kupil sadiko letos v Semenarni Ljubljana in ga bom poskusil posaditi na mestu, kjer bo drevo imelo dovolj prostora za svoj razvoj. Vse, ki že imate izkušnje s to sadno vrsto, pa prosim za kakšen dodaten nasvet.

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Vi ste prijavljeni objavi komentar.

Blog RUDI BREGAR | Zagotavlja SiOL | O Sistemu | Tema: Digg 3 Columns