ASIMINA (Asi­mi­na tri­lo­ba L.)

Asimina (Asi­mi­na tri­lo­ba L.) izvira iz severne Amerike. Nekateri jo imenujejo tudi paw-paw, indijanska banana, jabolko jajčne kreme. Pri nas je redka sadna vrsta, vendar jo ljubitelji sadijo vedno pogosteje. S svojimi velikimi intenzivno rumenimi listi je zelo privlačna v jeseni. Pozimi zdrži do -30 stopinj.

Cvet je lep, privlačen, temno vijolični cvet, cveti pa v aprilu. Prvič rodi tretje leto po sajenju. Plodovi so v obliki grozda z več plodovi, ki so dolgi od 7 do 15 cm, podobni banani ali mangu. Teža se giblje od 50-500 g.

Pomembna je vzgoja v prvih nekaj letih, ko se razvija predvsem koreninski sistem in je v tistem času rastlina zelo občutljiva. Posajena naj bo v normalno zemljo, prva leta pa jo je dobro zaščititi pred neposrednimi sončnimi žarki z zastirko. Kaj hitro jo namreč močno sonce poškoduje. Ko po treh ali štirih letih dozori, prenese vse vremenske pogoje.

V začetku jo lahko posadite tudi v posodo, vendar priporočam, da v tem primeru na dno in ob stene položite kakšno mrežo, da se kasneje ob presajanju zemlja ne loči od korenin. Seveda pa je najbolje, da jo takoj posadimo v naravno okolje in pazimo nanjo. Ne smemo pa jo zalivati ne preveč in ne premalo, če je denimo poleti večja suša.

Veliko izkušenj z njo imajo v drevesnici Rast v Krški vasi – http://www.rast-bs.si/ – kjer lahko rastlino kupite in dobite nasvet, v sami drevesnici pa imajo celo posajeno asimino, ki cveti in rodi in si jo lahko ogledate v vsakem letnem času. Jaz drevesnico pogosto obiščem in vedno odhajam navdušen nad njihovimi rezultati. Poglejte na spodnji sliki, kaj jim je uspelo s plodovi asimine. Sem jo držal v roki tako, da to ni montaža. :)

 • Share/Bookmark


4 odgovorov na “ASIMINA (Asi­mi­na tri­lo­ba L.)”

 1. pozdravljen!

  Vse res kar se tice te asmine ampak ni edini ki prodaja rast-baznik, katerega zelo dobro poznam, ampak jih prodajajo tudi drevesničarji v v okolici trebnjega,ljubljane,litije ……. Meni to kar ste napisal na blogu deluje le kot reklama in predstavitev, kakrsno ima napisan sam rast-baznik…. Ce ze pisete nek blog, bi bilo lepo da pisete z svojimi besedami in ne da imate copy/paste……..pa zelim vam uspesno pisanje se naprej

 2. Ce to smatrate kot reklamo prav. Vse je namrec reklama, kaj pa ste mislili. Jaz sem opisal svojo izkusnjo z njim in kaj naj bi bilo narobe s tem? Besedilo pa sem sicer sestsvil ze leta nazaj in virov je bilo vec kot 10. Zato je vasa ocena o prepisovanju popolnoma zgresena. Ne vem od kod toliko negativizma do Baznika.

  Mimogrede, je pa gojil asimine ze, ko Slovenija se vedela ni zanje. Drevesnice in druge trgovine namrec. Dobro poznam to zgodbo, ker imam osebne izkusnje z asiminami, tudi slabe.

 3. saj ne da bi bil negativizem, ampak imam pa eno slabo izkušnjo z njim:sam delam poskuse in različna križanja na različnih sadnih rastlinah, predvsem z cepljenjem, in ko sem enkrat potreboval, nek sadilni materijal, sem se oglasil pri bazniku, katerega sm našel v kombiju pred njegovo hišo, vsega opitega. Nato sva se s težavo, domenila za nakup 10 sadik, ker seveda ni bil zgleda njegov dan. Sem pa tudi že slišal da je laikom prodajal sadike, katere sploh niso bile to kar so kupci želeli. Seveda je bil čas za reklamacijo prepozen, saj določene sadike rodijo prve sadeže šele po 2-3 letih…

  Vem pa da je bil eden izmed prvih ki je gojil sadike asimine, in ga spoštujem da se je z njegovo pomočjo po Sloveniji razširila tako dobra in kvalitetna sadika z pridihom in okusom toplih krajev.

 4. Pozdravljeni,

  dodal bi le en popravek Rast- Baznik ne vzgaja sam ASIMINE niti ostalega eksotičnega sadja (goji jagode, zlati kivi…) Vse je uvoženo, to ne pomeni, da je slabo je pa strankam potrebno odkrito povedati… Niso bili prvi, so pa prvi začeli kupovati od prvih uvoznikov;-)

Komentiraj

Vi ste prijavljeni objavi komentar.

Blog RUDI BREGAR | Zagotavlja SiOL | O Sistemu | Tema: Digg 3 Columns